Ο Λαγκαδάς πήρε το όνομά του από τη θέση του. Το όνομα Λαγκαδάς προέρχεται από τη λέξη "Λαγκάδιν", υποκοριστικό τοπωνύμιο του μεσαίωνα, της λέξης "Λάγκος" που σημαίνει κοιλάδα, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τη μορφολογία του εδάφους που δείχνει ότι η περιοχή όπου είναι κτισμένος σήμερα ο Λαγκαδάς, μέχρι το 2000 π.Χ., σκεπαζόταν από τα νερά της λίμνης Κορώνεια (Αγίου Βασιλείου).

Οι πρώτοι κάτοικοι του Λαγκαδά προέρχονταν από τις αρχαίες πόλεις της Λητής και της Ασσήρου, που γειτόνευαν με την περιοχή. 

Ο Λαγκαδάς αναφέρεται για πρώτη φορά με αυτό το όνομα σε ιστορική περιγραφή γεγονότων του 1207 μ.Χ. (επιδρομή του Βούλγαρου τσάρου Σκυλογιάννη). Επιπλέον, με το σημερινό όνομα ο Λαγκαδάς απαντάται στις γραπτές πηγές από τον 6ο αιώνα μ.Χ, ενώ μια άλλη γραπτή πηγή που αναφέρει τον Λαγκαδά είναι μια περιγραφή για τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, του διακόνου, χαρτοφύλακα της Εκκλησίας Θεσσαλονίκης, Ιωάννου Σταυρακίου, που έζησε στις αρχές του 13ου αιώνα.

Από διάφορα αυτοκρατορικά φιρμάνια διαπιστώνεται ότι ο Λαγκαδάς κατά την Τουρκοκρατία ήταν έδρα πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Η περιοχή ανέκαθεν αποτελούσε το ορμητήριο για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης, καθώς συγκέντρωνε μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως ότι διέθετε εκτεταμένο κάμπο για την στρατοπέδευση του εχθρού, εξασφάλιζε άφθονες τροφές και χόρτο για τον εχθρικό στρατό και ιππικό, ενώ ήταν και αθέατη από την Θεσσαλονίκη, οπότε ο εχθρός μπορούσε ανενόχλητα να συντάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει ως τα τείχη της πόλης.

Το 1430 ο Λαγκαδάς αλώθηκε από τους Τούρκους. Οι κάτοικοι του Λαγκαδά έλαβαν μέρος στην Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821. Η Επανάσταση αυτή ονομάστηκε από τους ντόπιους "χαλασμός" γιατί καταπνίγηκε στο αίμα.

Απελευθερώθηκε από τον Μακεδονομάχο Γιάννη Ράμναλη στις 24 Οκτωβρίου 1912, ενώ στις 26 Οκτωβρίου μπήκε στην πόλη ο Ελληνικός Στρατός. Η συμμετοχή των κατοίκων του στον Μακεδονικό Αγώνα ήγαν καθολική. Το 1904 ιδρύθηκε "φιλοπτωχος" οργάνωση με όνομα "Αναγέννησις", η οποία είχε σκοπ΄΄ο την αντίσταση στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και μέλη της έγιναν όλοι οι Χριστιανοί κάτοικοι του Λαγκαδά. Διάσημοι Μακεδονομάχοι της οπεριοχής είναι είναι ο Γιάννης Ράμναλης (Βίβογλου) και ο Σταήυρος Μπαρέττης (Καζαντζής). 

Ο Λαγκαδάς έγινε δήμος το 1934. Ιστορική έδρα του Δήμου Λαγκαδά είναι η Δημοτική Ενότητα Λαχανά, λόγω της ομώνυμης ιστορικής μάχης τον Ιούνιο (19-21) του 1913.

Η μάχη Κιλκίς-Λαχανά υπήρξε από τις φονικότερες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκροί και τραυματίες.   

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και τη χρήση των cookies.