μενού

Ο Δήμος Λαγκαδά είναι από τους Δήμους της χώρας που αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων – ελεύθερων ζώων.

Ήδη από το 2014 εφαρμόζει  πρόγραμμα διαχείρισης - περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με την περισυλλογή τους με ειδικό συνεργείο και όχημα και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όπου γίνεται η εξέταση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η στείρωσή τους. Στη συνέχεια σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

• περισυλλογή
• καταγραφή
• σήμανση
• κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
• αποπαρασίτωση
• στείρωση
• εμβολιασμός
• υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων

Διευκρινίζεται ότι ο τρόπος σήμανσης δεν είναι επιβλαβής και δεν ενοχλεί τα ζώα. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κλπ) βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Λαγκαδά  συνεργάζεται με εθελοντές φιλόζωους πολίτες.

Για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ του Δήμου  και των ενδιαφερομένων φιλόζωων εθελοντών με έδρα και δράση εντός των διοικητικών του ορίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καθημερινή διανομή των προμηθευόμενων από το Δήμο  ζωοτροφών σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Η παρακολούθηση της εφαρμογής του παραπάνω έχει ανατεθεί σε πενταμελή Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα ο Δήμος έχει τοποθετήσει  ταΐστρες και  ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του Δήμου. Η επιλογή των σημείων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες, ώστε, ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής τροφής και νερού.

Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Παράλληλα επιδιώκεται  η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων - γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής» -  καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Ωστόσο ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας δυσχεραίνουν τη λειτουργία του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι, λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης του προβλήματος, δίνεται προτεραιότητα σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας για την ασφάλεια των κατοίκων, όπως σχολικά κτίρια, υποδομές πρόνοιας – ΚΑΠΗ και κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και με την αρωγή του Δήμου Λαγκαδά μπορεί κάθε δημότης ενεργά να συμβάλλει μέσω της εθελοντικής του δράσης.

Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των συνδημοτών μας για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων είναι σημαντική.

Εάν εντοπίσετε αδέσποτο ζώο, το οποίο είναι άρρωστο, χτυπημένο ή γίνετε μάρτυρας κακοποίησής του καθώς και για οποιαδήποτε πληροφορία και επισήμανση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Λαγκαδά στα τηλέφωνα: 23943 31068 και 23943 31071.

Τέλος υπενθυμίζεται προς ενημέρωση όλων, ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προστατεύονται από το Νόμο 4039/2012 και οι δράστες ζωοκτονίας ή κακοποίησής τους τιμωρούνται με υψηλό χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαγκαδά

Τηλέφωνο Επκοινωνίας. 2394 330022

Δημοτικό Πρόγραμμα Προστασίας αδέσποτων

Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΒΑΚ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

CyberKids & CyberAlert

    

Ασφαλής εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet.

Επισκεφθείτε το CyberKid μαζί με τα παιδιά σας ώστε να διασκεδάσετε και να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε με ασφάλεια.

 

 

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

στην πόλη του Λαγκαδά

Δρομολόγια Ο.Α.Σ.Θ.

Go to top