μενού

 Εκατό συντοπίτες μας πήραν ενεργά μέρος στις επιχειρήσεις σε όλη την Επικράτεια. Ο κατάλογος των ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών είναι χαραγμένος στη μνήμη όλων μας.

  • Ο Κωνσταντίνος Γκόσιος ανθυπολοχαγός του 19ου συντάγματος πεζικού, στις 14 Μαρτίου του '41 έπεσε μαχόμενος στο ύψωμα 717 νοτιοδυτικά του Μπούμπεση.
  • Ο ανθυπολοχαγός πεζικού Χρήστος Τσαπάρας, έπεσε στο Ιστίμπεη στο Μπέλες στις 6 Απριλίου.
  • Ο Σωκράτης Τσακάλης στρατιώτης του 3ου συντάγματος ιππικού έπεσε στις 5 Δεκεμβρίου του 1940 στην Πρεμετή.
  • Ο Τριαντάφυλλος Μπίλλης λοχίας του 19ου συντάγματος σκοτώθηκε στις 13 Μαρτίου του 1941 στο ύψωμα 731 νοτιοδυτικά του Μπούμπεση.
  • O λοχίας Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος του 19ου συντάγματος πεζικού έπεσε στις 24 Μαρτίου του 1941 στο ίδιο ύψωμα Μπούμπεση.
  • Στις 9 Δεκεμβρίου του 1940 πέφτει στη μάχη ο Χαράλαμπος Μαυροβουνιώτης στρατιώτης του 13ου συντάγματος πεζικού.
  • Στο Ιστίμπεη πέφτει και ο λοχίας Κωνσταντίνος Ασίκης στις 6 Απριλίου.
  • Κατά την προέλαση των Ελληνικών δυνάμεων προς την Αλβανία, σκοτώθηκαν ο λοχίας και ταχυδρόμος του στρατού Φώτιος Βαρβαλιός και ο Δημήτριος Κρεής.
  • Στη μάχη της Κρήτης έπεσαν δύο ακόμα παλικάρια, ο Πέτρος Γιάντσος και ο Δημήτριος Χορόσκελης.

Άλλοι 14 δικοί μας πολεμιστές γύρισαν με τραύματα, άλλος βαριά και άλλος ελαφρύτερα. Ήταν οι: Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, Γρηγόριος Γκουτζέλης, Λέανδρος Νάνος, Σταύρος Ηλιάδης, Αχιλλέας Δορβατζίκας, Αντώνιος Κουφός, Κωνσταντίνος Νικολής, Βασίλης Κανελόπουλος, Γεώργιος Μπαλόμπας, Γεώργιος Γαλατάς, Αντώνης Μπαλτζής, Θωμάς Στάμενης, Σταύρος Σταυρούσης και ο Γιάννης Σαρίκος.

Στις 27 Οκτωβρίου του 1944 οι καρδίες των Λαγκαδιανών θα χτυπήσουν έντονα, καθώς ένας τρομερός κρότος τάραζε τη νυχτερινή ησυχία της πόλης. Οι  Γερμανικές δυνάμεις κατοχής μετά από τέσσερα χρόνια και με το πρωτόκολλο αποχώρησης που υπέγραψαν στις 12 Οκτωβρίου του 1944 στην Αθήνα, εγκατέλειπαν την Ελλάδα. Η αποχώρησή τους από τον Λαγκαδά έγινε με έναν τρόπο που έδειχνε τον πανικό και τον φόβο της τότε υπερδύναμης. Ανατίναξαν κατά την αποχώρησή τους τη γέφυρα του Λαγκαδά, προφανώς για να προστατέψουν τα νώτα τους, δεδομένου ότι οι αντάρτικες ομάδες του Λαγκαδά ετοιμάζονταν να αντεπιτεθούν.

Είχαν προηγηθεί τέσσερα χρόνια σκληρής κατοχής και τρομοκρατίας. Μόλις τρεις μήνες πριν την 1η Αυγούστου του 1944 η πόλη μας είχε ζήσει εφιαλτικές στιγμές  από τις πιο θλιβερές και δραματικές της σύγχρονης ιστορίας της. Ήταν το γερμανικό μπλόκο πρώτα στο ζωοπάζαρο στην αλάνα εκεί που βρίσκεται σήμερα το ΚΑΠΗ και στην συνέχεια στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, όπου για δύο ημέρες συκεντρώθηκαν όλοι οι άντρες πάνω από 16 χρονών. Δύο συγκλονιστικές ημέρες με πολλούς συντοπίτες μας να καταλήγουν στη φυλακή του στρατοπέδου Παύλου Μελά αλλά και 8 αθώους να χάνουν τη ζωή τους.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου του 1944 ο Λαγκαδάς συνάζονταν στο ναό της Πολιούχο του, για να  τα ευχαριστήρια και τα ελυθέρια της πόλης του.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαγκαδά

Τηλέφωνο Επκοινωνίας. 2394 330022

Δημοτικό Πρόγραμμα Προστασίας αδέσποτων

Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΒΑΚ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

CyberKids & CyberAlert

    

Ασφαλής εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet.

Επισκεφθείτε το CyberKid μαζί με τα παιδιά σας ώστε να διασκεδάσετε και να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε με ασφάλεια.

 

 

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

στην πόλη του Λαγκαδά

Δρομολόγια Ο.Α.Σ.Θ.

Go to top